Skład chemiczny ziół

Skład Chemiczny Ziół

Składniki, które pochodzą z ziół odgrywają coraz większą rolę w produkcji kosmetyków. W przemyśle kosmetycznym używa się zarówno całych ziół razem z ich owocami, jak i pojedyńczych, wyizolowanych z nich substancji. Komórki wielu ziół zbliżone są w swej budowie do komórek skóry.
Dlatego też wyciągi ziołowe łatwo przenikają w głąb skóry pobudzając przebieg różnych reakcji życiowych. Zioła zawierają w sobie wszystkie elementy potrzebne do utrzymania właściwego balansu zdrowotnego każdego z nas.Zioła zawierają witaminy, mikro- i makroelementy, związki śluzowe, związki saponinowe, kwasy organiczne, kwas salicylowy, kwas krzemowy, glikozydy, olejki eteryczne, związki
flawonowe, związki garbnikowe, hormony roślinne, bisabolol.

Związki śluzowe
Związki śluzowe posiadają właściwości przeciwzapalne, nawilżające, osłaniające oraz zmiękczające. Związki śluzowe zapobiegają nadmiernemu parowaniu wody z warstwy rogowej naskórka oraz łagodzą wszelkie podrażnienia skóry. Zioła bogate w związki śluzowe to przede wszystkim babka zwyczajna, dziewanna, siemie lniane, prawoślaz, lipa. Natomiast agar-agar jest wysuszonym śluzem pochodzącym z glonów morskich (alg).

Związki saponinowe

Związki saponinowe to naturalne substancje pieniące. Posiadają
właściwości zwiększające przepuszczalność błon komórkowych, a co za tym
idzie polepszają przenikanie innych substancji czynnych przez skórę.
Wyciągi ziołowe bogate w związki saponinowe dodawane są do łagodnie
działających preparatów, które są przeznaczone do mycia włosow oraz
skóry. Z ziół mydlnica lekarska zawiera najwięcej związków saponinowych oraz kora z drzewa kwilai, które można znaleźć rosnące tylko w Ameryce Południowej.

Kwasy organiczne

Kwasy organiczne otrzymujemy poprzez wyciskanie owoców lub całych ziół. Kwasy organiczne mają za zadanie odnawianie kwaśnego odczynu skóry, która jest jednym z ważniejszych elementów systemu ochronnego powierzchni skóry broniącej nasz organizm przed atakiem chorobotwórczych bakterii. Kwasy organiczne mają też właściwości ściągające oraz wybielające. Badania naukowe udowodniły, że niektóre kwasy owocowe posiadają właściwości wygładzania niewielkich zmarszczek, nawilżają skórę odwodnioną, pomagają w leczeniu uporczywego trądziku oraz zwalczają starcze plamy na skórze. Kwasy te to przede wszystkim kwas jabłkowy, glikolowy (znajdziemy go w rabarbarze lub w trzcinie
cukrowej), cytrynowy, winowy z winogron. Wymienić należy również kwas
salicylowy oraz kwas krzemowy.
Kwas salicylowy w związku organicznym nie jest szkodliwy dla skory w przeciwienstwie do postaci wyizolowanej. W 1% - 2% roztworze spirytusowym, tzn.w spirytusie salicylowym posiada właściwości ściągające oraz dezynfekujące. Kwas salicylowy może mieć toksyczne działanie w roztworach powyżej 3%. Kwas salicylowy dzięki swoim właściwościom uśmierzania i łagodzenia bólu wchodzi w skład aspiryny. Rumianek i fiołek trójbarwny to zioła szczególnie bogate w kwas salicylowy.

Pektyny
Pektyny występują przede wszystkim w owocach. Należą one do substancji
żelujących. Dzięki powstającemu z nich śluzowi który powleka jelita w
przypadku biegunek, zatruć czy stanów zapalnych ustępują objawy. Szczególnie bogata w pektyny jest skórka jabłek.

Lecytyna
Lecytyna to związek który ma charakter tłuszczów złożonych. Bardzo bogate w lecytyną są nasiona soi. Dzięki lecytynie dostarczane są do organizmu takie substancje jak cholina i inozytol. Cholina zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu na ściankach układu krwionośnego, dzięki niej bez przeszkód docierają do mózgu różne impulsy oraz ma działanie wspomagające pracę wątroby. Dzięki inozytolowi obniża się poziom cholesterolu we krwi, ma wpływ na prawidłowy rozwój i stan skóry i włosów oraz działa uspakajająco.

Kwas krzemowy

Kminek, rabarbar oraz skrzyp polny to zioła szczególnie bogate w kwas krzemowy.
Kwas krzemowy posiada właściwości działające wzmacniająco na skórę.
Pobudza dermę do produkcji elastyny oraz kolagenu.
Dzięki tym właściwościom kwas krzemowy stosowany jest w preparatach przeciwko rozstępom skórnym spowodowanym przyrostem wagi lub po porodzie, w preparatach służących pozbyciu się cellulitisu, wszędzie tam, gdzie
skóra utraciła swoją elastyczność.
Kwas krzemowy ma zbawienne działanie na skórę gdyż ją wzmacnia a co za tym idzie pomaga w walce ze zmarszczkami. Dzięki swym właściwościom pobudza skórę do produkcji elastyny i kalogenu. Najwięcej kwasu krzemowego jest w takich ziołach jak kminek, rabarbar i skrzyp polny.
Zioła w których występuje kwas krzemowy wykorzystywane są w produkcji
preparatów działających przeciwko rozstępom skórnym które mogą się pojawiać szczególnie w momencie gdy wzrośnie waga ciała, w przypadku odchudzania lub w czasie ciąży. Również zioła te pomocne są w przypadku występowania cellulitu. Głównym zadaniem kwasów organicznych jest utrzymanie odczynu kwaśnego skóry który to jest odpowiedzialny za systemochronny skóry a co za tym idzie zapobiega wnikaniu bakterii i wirusów do organizmu przez skórę. Kwasy organiczne powstają przed wyciskanie owoców oraz całych ziół. Dzięki niektórym kwasom organicznym znikają zmarszczki, skóra staje się bardziej elastyczna i nawilżona, kwasy te pomagają w walce z trądzikiem, można nimi zwalczać różne przebarwienia na skórze.


Glikozydy
Glikozydy to związki zawierające cząsteczki cukrów. Charakteryzują się właściwościami dezynfekującymi,nawilżającymi,przeciwzapalnymi,zmiękczającymi, łagodzącymi podrażnienia oraz oczyszczającymi. Zioła bogate w glikozydy to rumianek, fiołek trójbarwny, kwiat lipy, prawoślaz.
 

Olejki eteryczne lub lotne

Olejki eteryczne to życiodajny eliksir każdej rośliny. Są to lekkie, płynne olejki o bardzo silnym zapachu, które łatwo się ulatniają nawet w temperaturze pokojowej. Rośliny zawierają je w niewielkich ilościach.
Olejki eteryczne, zwłaszcza te otrzymywane z rzadkich, egzotycznych roślin są trudno dostępne oraz bardzo drogie. Olejki lotne wystepują w różnych częściach roślin. Skład olejków eterycznych ulega zmianie w zależności od pory roku, a nawet i dnia.Skład olejków eterycznych jest dosyć skomplikowany i wciąż jeszcze bada się jego struktury.
Stwierdzono natomiast, że w dużej części zawierają hormony roślinne.
Niektóre z olejków wonnych poprawiają ukrwienie skóry, inne natomiast
posiadają właściwości dezynfekujące, antyseptyczne, tonizujące oraz
stymulują komórkową przemianę materii.
 Bardzo cenne i trudno dostępne są olejki z roślin egzotycznych. Olejki w roślinach zielnych występują w różnych ich częściach i w zależności od pory roku jest różny ich skład chemiczny. Skład niektórych olejków do dnia dzisiejszego nie jest do końca poznany i w dalszym ciągu trwają badania nad nimi. W wielu
olejkach eterycznych znajdują się hormony roślinne dzięki którym poprawia się ukrwienie skóry. Olejki roślinne mają działanie dezynfekcyjne i antyseptyczne.
Olejki czosnku i cebuli zawierają związki siarkowe które działają antybiotycznie, mają wpływ na prawidłowe trawienie, dezynfekują układ oddechowy, hamują procesy gnilne w układzie pokarmowym, obniżają ciśnienie krwi. Na serce zbawienny wpływ mają takie zioła jak ziele konwalii, miłka wiosennego, serdecznika.

Związki flawonowe
Związki flawonowe posiadają właściwości zwiększające odporność włosowatych naczyń krwionośnych. Niektóre z nich zwalczają reakcje
uczuleniowe skóry oraz łagodzą podrażnienia. Kwiat nagietka jest bogaty w
związki flawonowe.

Związki garbnikowe
Związki garbnikowe działają ściągająco oraz bakteriobójczo na skórę.
Wzmacniają oraz tonizują ścianki naczyń krwionośnych. Zioła bogate w związki garbnikowe to dziurawiec zwyczajny, pokrzywa, tymianek, rozmaryn oraz lawenda lekarska.

Fitohromy lub hormony roślinne

Działanie hormonów roślinnych jest zbliżone do działania hormonów występujących u ludzi, z tym, że hormony roślinne są bezpieczniejsze w użyciu ponieważ nie wywołują skutków ubocznych. Hormony roślinne działają na skóre regenerująco, zwiekszają zdolność komórek do wiązania się z cząsteczkami wody, pobudzają przemianę materii oraz przyspieszają proces gojenia się ran skórnych, a także ropnych zmian, które często wystepują w przypadku trądzika pospolitego. Najbogatszym w fitohromy ziołem jest chmiel.

Bisabolol

Bisabolol posiada właściwości łagodzące podrażnienia, ochronne, dezynfekujące oraz zmiękczające. Nadaje się przede wszystkim dla skóry suchej i wrażliwej. Stosowany jest również dla skóry starzejącej się. Bisabolol może być wyizolowany z kwiatu rumianku pospolitego.
 
babka lancetowa
rumianek pospolity
pokrzywa zwyczajna
Ważne: wypełnij pola oznaczone *

Wyszukiwarka

Własna strona internetowa za darmo - sprawdź